Ryžová krupica

Ryžová krupica

Ryžová krupica je výbornou a chutnou alternatívou klasickej krupice. Vhodná je na prípravu raňajkových kaší, na zahusťovanie i na výrobu bezlepkového pečiva. Má veľmi málo tuku a neobsahuje žiadny cholesterol. Je veľmi ľahko stráviteľná a prirodzene bezlepková.

Pripravuje sa obdobne ako „klasická“ pšeničná krupica (varením v mlieku s cukrom a malým množstvom soli, ochutiť možno grankom, škoricou a maslom). Po uvarení je dokonca chutnejšia, lahodnejšia a pritom zdravšia. Takže sa dá využívať ako plnohodnotná náhrada pšeničnej krupice v stravovaní dospelých (aj so zdravotnými problémami) aj detí už od útleho veku.

Vedeli ste, že?

Ryžová krupica celozrnná je vyrobená mletím zrna ryže. Pred mletím z nej nie sú odstránené otruby, tak ako je to u ryži bielej. Ryžová krupica celozrnná má preto všetky zdravé výživové parametre zachované tak ako sú v samotnom zrne ryže.

Hnedá ryža má zvýšený obsah vlákniny, takže prospieva nášmu tráviacemu traktu.

V ryži všeobecne sa vyskytuje viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici, neobsahuje lepok a môžu ju konzumovať aj celiatici. Má minimálne množstvo tuku a žiadny cholesterol. Obsahuje vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Patrí medzi najmenej alergénne potraviny, dobre ju znášajú deti aj dospelí s tráviacimi problémami.

Ďalšie prínosy ryže pre zdravie: nenadúva, mierne odvodňuje a zbavuje telo škodlivín.

Návod na prípravu:

Do vriaceho mlieka za stáleho miešania pomaly pridávame ryžovú krupicu a varíme do zhustnutia.

TIP pre vás:   Ryžová krupicová kaša

½l mlieka, 3 PL ryžovej krupice, 3 PL cukor, štipka soli, 10g masla

V 150 ml mlieka rozmiešame ryžovú krupicu a necháme chvíľu odstáť. Zvyšok mlieka nalejeme do hrnca a privedieme k varu. Osladíme podľa vlastnej chuti, pridáme štipku soli a vmiešame namočenú krupicu. Za stáleho miešania privedieme k varu a povaríme asi 3 minúty. Ak je kaša veľmi hustá, prilejeme trochu mlieka.

Do hotovej kaše môžeme zamiešať lyžicu masla pre zjemnenie. Pred podávaním ozdobíme škoricovým cukrom, kakaom alebo ovocím.

Ryžová krupica je výbornou a chutnou alternatívou klasickej krupice. Vhodná je na prípravu raňajkových kaší, na zahusťovanie i na výrobu bezlepkového pečiva. Má veľmi málo tuku a neobsahuje žiadny cholesterol. Je veľmi ľahko stráviteľná a prirodzene bezlepková.

Pripravuje sa obdobne ako „klasická“ pšeničná krupica (varením v mlieku s cukrom a malým množstvom soli, ochutiť možno grankom, škoricou a maslom). Po uvarení je dokonca chutnejšia, lahodnejšia a pritom zdravšia. Takže sa dá využívať ako plnohodnotná náhrada pšeničnej krupice v stravovaní dospelých (aj so zdravotnými problémami) aj detí už od útleho veku.

Ryža je výborným zdrojom rastlinných bielkovín, vitamínu B1, B3, vitamínu E, draslíka, horčíka, železa a energie vo forme sacharidov. Hnedá ryža má zvýšený obsah vlákniny, takže prospieva nášmu tráviacemu traktu. V ryži všeobecne sa vyskytuje viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici, neobsahuje lepok a môžu ju konzumovať aj celiatici. Má minimálne množstvo tuku a žiadny cholesterol. Obsahuje vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín.

Racionella ryžová krupica celozrnná

Zdroj:

https://www.celiakia.sk/bezlepkove-produkty/cerealie-kase/ryzova-krupica-celozrnna?pid=1168&page=4

Zanechať komentár