Bezlepková. Je vyrobená len z kukurice bez genetickej modifkácie, vypestovanej v SR.
Kukuričná krupica je výbornou a chutnou alternatívou klasickej pšeničnej krupice. Je vhodná na prípravu sladkej alebo slanej kaše, na zahusťovanie i na výrobu bezlepkového pečiva.
Návod na prípravu:
½l mlieka, 3 PL kukuričnej krupice, 3 PL cukor, štipka soli, 10g masla
V 150 ml mlieka rozmiešame kukuričnú krupicu a necháme chvíľu odstáť. Zvyšok mlieka nalejeme do hrnca a privedieme k varu. Osladíme podľa vlastnej chuti, pridáme štipku soli a vmiešame namočenú krupicu. Za stáleho miešania privedieme k varu a povaríme asi 3 minúty. Ak je kaša veľmi hustá, prilejeme trochu mlieka.
Do hotovej kaše môžeme zamiešať lyžicu masla pre zjemnenie. Pred podávaním ozdobíme škoricovým cukrom, kakaom alebo ovocím. Dobrú chuť!
TIP pre vás: Polenta – príloha k jedlám
250g kukuričnej múky, 300 ml horúcej vody, 700 ml mlieka*, 125 g masla, soľ, mleté čierne korenie, bylinky
*Pozn.: Ak varíme polentu vo vode a mlieku, bude vláčnejšia.
Vodu s mliekom privedieme do varu a za stáleho miešania pomaly pridávame kukuričnú krupicu. Dávame pozor, aby sa nevytvorili hrudky. Teplotu znížime a za stáleho miešania varíme asi 20 minút, až kým sa kaša neoddeľuje od nádoby. Ochutíme maslom, soľou, čiernym korením, posypeme bylinkami a podávame ako prílohu.
Ak chceme kašu hustejšiu, pridáme viac krupice a naopak. Ak chceme kašu redšiu, pridáme viac vody alebo mlieka.
Kukuričná krupica zasýti hladné brušká a prospeje Vášmu zdraviu!